Valmisbetoni ratkaisu lujaan rakentamiseen

Valmisbetoni ratkaisu lujaan rakentamiseen

Valmisbetoni ratkaisu lujaan rakentamiseen

27 March 2023
 Kategoriat:
, Blog


Valmisbetonituotanto on alkanut Suomessa vuonna 1958, jolloin Helsingissä aloitti toimintansa ensimmäinen valmisbetonitehdas. Tätä ennen betoni oli valmistettu betonimyllyillä työmailla. Moni vanhemman polven suomalainen muistaakin vielä 60–70-luvuilta pienemmät rakennustyömaat niillä hurranneista betonimyllyistä. Myllyjen pyörivä liike ja sementin, hiekan ja veden sekoitukseen liittyvä ääni sekä jatkuva lapiointi palauttavat mieleen suorastaan nostalgisia muistoja. Mutta rakentaminen on muuttunut vuosikymmenten myötä. Valmisbetonitehtaita on nykyään Suomessa noin 200. Valmisbetonia valmistavia yrityksiä löytyy noin 65.

 

Milloin valmisbetonia

 

Kantaviin rakenteisiin voidaan betonia valmistaa edelleenkin omatoimisesti työmaalla, kun lujuusluokka ei ylitä rakennusteknisiä vaatimuksia. Betonin lujuusluokka ja sen rakenneluokka käyvät ilmi rakennesuunnitelmista.

 

Vaativammissa kohteissa, joissa betonilta vaaditaan kovaa lujuusluokkaa tai rakenteen säilyvyydelle ja säänkestävyydelle on asetettu erityisiä vaatimuksia, betoni kannattaa tilata ammattilaisilta valmiina.

 

Valmisbetonia käytetään mm. runkorakenteisiin, lattioihin ja siltoihin. Valmisbetoni on – samoin kuin itsekin valmistettu betoni – sementistä, vedestä ja kiviaineksesta sekoitettua betonimassaa, mutta sen koostumus on tarkkaan mitattu tehdasoloissa. Lähes kaikki betoni, jota työmailla valetaan, tuotetaan nykyään betoniasemilla Pohjoismaissa. Betoniasemalta betonimassa kuljetetaan työmaille pyörintäsäiliöautolla.

 

Valmisbetonin käytössä huomioitavaa

 

Kovettuneelta betonilta vaaditaan tietyt ominaisuudet projektista riippuen ja rakennesuunnittelija määrittää ne projektikohtaisesti. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa betonin lujuus- ja rakenneluokkien, rasitusluokan, suojaavan betonipeitteen paksuuden, toleranssien ja pintaluokkien määritteleminen. Kohteen pitkäikäinen ja toimiva rakenne taataan rasitusluokkien kautta, joilla asetetaan betonille vaatimukset. Usein näin pitkälle johtava analyysi vaatii valmisbetonin käyttämistä, sillä itse sekoittamalla kaikkien kriteerien toteutumista on mahdotonta tarkkailla.

 

Valmisbetonin käyttö edellyttää suunnitelmallisuutta, koska se pitää tilata riittävän aikaisin, viimeistään kuitenkin valua edeltävänä päivänä. Silloin, jos kohteeseen tarvitaan erikoisbetonia, on hyvä tehdä tilaus vielä aiemmin sillä, yksi päivä ei välttämättä riitä, jos betoninvalmistaja joutuu tekemään ennakkotestejä tai tilaamaan materiaalia, jota betonin valmistamiseen tarvitaan. Sesonkiaikana on myös hyvä tilata betonipumppuauto jo useita päiviä ennen valua.

 

Onko mahdollista tuottaa valmisbetoni edullisesti

 

Betonin hintaan vaikuttaa moni tekijä, joita ovat esimerkiksi rakentamisen vuodenaika, betonin määrä, toimitusmatka, rasitusluokat, toimitustapa, työmaan sijainti ja vaadittava betonin notkeus. On myös toisinaan mahdollista, että kauempaakin tullut betoni voi tulla halvemmaksi kuin lähitehtaalla valmistettu tuote. Tähän vaikuttaa kunkin toimittajan sen hetkinen tilanne. Tarjouksia kannattaa siis pyytää joskus kauempaakin.

 

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä lujempaa betonia tarvitsee tehdä, sitä enemmän täytyy sekoitukseen käyttää sementtiä, joka on betonin kalleinta raaka-ainetta. Viitasaaren Betoni Oy toimttaa valmisbetonin työmaalle.